>> NASVET STROKOVNJAKA: Kako najlažje urediti prenos lastništva podjetja na podjetnika prevzemnika?

V poslovni praksi je veliko primerov, ko samostojni podjetniki iz najrazličnejših razlogov prenehajo opravljati svojo dejavnost (med najpogostejšimi je upokojitev) in želijo, da njihovo dejavnost nadaljuje neka druga oseba (njihovi otroci, zakonec, brat, vnuk ali kakšna druga oseba). Prenos podjetja na podjetnika prevzemnika (družinskega člana) ureja Zakon o gospodarskih družbah. Podjetnik lahko prenese podjetje na drugo fizično osebo. S prenosom preidejo na podjetnika prevzemnika tako podjetje, kot tudi vse pravice in obveznosti v zvezi s podjetjem, kar pomeni, da podjetnik prevzemnik kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem prevzemnika.

Pri tem se srečujemo tudi z več dilemami glede obdavčitve prenosa podjetja ter glede morebitnega izplačila preteklega dobička podjetja oz. podjema. Odločilno pri teh vprašanjih je, da se pravočasno ter na pravilen način pristopi postopkom, ki jih je potrebno izvesti pred samim prenosom. Le tako bo prenos podjetja oz. podjema prinesel koristi vsem udeležencem v teh postopkih.

Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali.

Deli objavo

Share on facebook
Share on email

Kako vam lahko pomagamo?

Hitrost, varnost in organiziranost so vrednote, ki so nam pisane na kožo. Če potrebujete zanesljivega partnerja s področja celostne logistične podpore, ter da je vaš tovor dostavljen skladno z dogovorom, potem nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.